SPORTKEURING

Sporten is gezond. Medisch verantwoord sporten is gezonder. Iedereen die wenst te sporten, zowel recreatief als competitief, heeft baat bij een degelijke screening om eventuele medische problemen uit te sluiten om veilig te kunnen presteren.

PROCEDURE

Meer en meer mensen wensen op een veilige manier te sporten. Anderzijds zijn er ook meer patiënten met gekende hartproblemen, die meer intensief willen sporten. Om al deze mensen te helpen, is de infrastructuur er perfect op voorzien om dit op een wetenschappelijk onderbouwde manier te doen.

Anderzijds is de erkenning van sportarts en keuringsarts aanwezig om  de administratie in orde te maken voor de verschillende federaties, die een attest vereisen.

Elke sporten kan uitgebreid gescreend en gekeurd worden door volgende onderzoeken:

Anamnese en klinisch onderzoek van sporters

keuring van sporters met oa. EKG in rust én echocardiografie. Indien nodig wordt ook een EKG tijdens een fietsproef gedaan (dit wordt sterk aangeraden voor sporters ouder dan 35 jaar)

In geval van problemen kunnen steeds bijkomende onderzoeken gedaan worden (holter, eventrecorder, 24 uur bloeddrukmeting,…)

Een uitgebreide sporttest op de fiets of loopband worden steeds gedaan onder ECG monitoring, bloeddrukmeting, lactaatmeting en het bepalen van de VO2 max. Door  gebruik te maken van zowel de ergospirometrie als de lactaatwaarden, heeft men complete informatie die het mogelijk maken de trainingszones van de sporten nauwkeurig te bepalen.

Nuttige websites rond sportkeuring: