INSPANNINGSTESTEN

Tijdens een inspanningstest worden beginnende of ervaren sporters onderworpen aan een uitgebreide inspanningsproef om hun conditie in kaart te brengen om adhv verschillende metingen de trainingszones nauwkeurig te kunnen bepalen. Op basis hiervan kan indien wenselijk een gedetailleerd trainingsschema opgesteld worden.

Inspanningstest of lactaattest

Een inspanningstest of lactaattest is een test op de fiets of op de loopband, waarbij je huidige conditionele toestand en hartslagzones in kaart worden gebracht. Het is een test onder EKG en bloeddrukmeting met lactaatbepaling en bepalen van de maximale zuurstofopname (VO2 max).

De fietstest gebeurt op een cyclus-2 en de looptest gebeurt op een professionele loopband met valprotectie.

Procedure

1. INTAKEGESPREK

Via een persoonlijk kenningsmakingsgesprek trachten we een zo volledig mogelijk profiel op te maken van de sporter. Eventuele medische problemen worden bevraagd. Er wordt gepolst naar de sportieve activiteiten en de persoonlijke doelstellingen. Ook de sterke en minder sterke kanten worden bekeken, alsook de beschikbare trainingstijd.

2. INSPANNINGSTEST

Je werkt een maximale inspanningstest af op de fiets of op de loopband. Tijdens deze test neemt de intensiteit trapsgewijs toe tot uitputting. Je hartslag en bloeddruk worden continu gevolgd en je hartritme wordt via EKG-monitoring en polar geregistreerd (dubbele registratie !). Daarnaast worden kleine bloedstalen genomen via een vingerprik om de melkzuurconcentratie in het bloed te meten. Tijdens de test wordt via een masker permanent de zuurstofopname en CO2-afgifte bepaald. Op het einde van de test wordt de maximale zuurstofopname (VO2 max) bepaald.

3. BESPREKING VAN DE RESULTATEN

Na de inspanningstest bespreken we de resultaten. Zo krijg je informatie over je trainingszones, je maximale zuurstofopname en je sterke en zwakke punten. Deze inspanningstesten worden ook frequent uitgevoerd indien men zelf een coach heeft. De uitslagen worden dan ook naar hem doorgestuurd, zodat hij of zij je beter kan begeleiden. De coach zal dan met behulp van de resultaten van deze inspanningstest zijn trainingbegeleiding beter kunnen afstemmen.

Wat moet je weten

WAT HEB JE NODIG?

  • Indien beschikbaar: relevante informatie over je trainingszones en/of resultaten van een vorige inspanningstest
  • Indien een inspanningstest op de loopband: loopschoenen (graag proper)
  • Indien een inspanningstest op de fiets: fietsschoenen (graag proper)
  • Sportkledij
  • Handdoek en douchegerief

WAT KRIJG JE MEE?

Gedetailleerd verslag van je testresultaten